STATIUNI BALNEO IN ROMANIA
Bine de stiut! Statiuni balneare in Romania, afectiuni si tratamente
1. AMARA
Statiunea balneo-climaterica Amara este situata in sudul tarii,la7 km de orasul Slobozia, resedinta judetului Ialomita.
Amara a fost atestata documentar din timpul domnitorului Matei Basarab.
Climatul este continental de stepa cu veri calduroase si ierni reci.Temperatura este in medie anuala de 22 grade Celsius.
Statiunea se afla la 2km de localitatea cu acelas nume:Amara.In statiunea de tratament Amara este amenajata plaja pe malul lacului Amara,pentru bai de soare. Lacul Amara are o lungime de 4 km si are o apa sarata.
Principalul factor terapeutic natural este lacul Amara .Apa lacului are un continut ridicat desulfat,de clorura de sodiu si de magneziu.Namolul lacului este sapropelic,contine circa 40%substante organice si 41%substante minerale.
Proceduri:
• Bai si impachetari cu namol cald
• Cataplasme cu namol rece
• Cura interna cu apa minerala
• Hidroterapie
• Electroterapie
• Aerohelioterapie
Trofeul tineretii de la Amara(este unf estival de muzica usoara romanesca bine cunoscuta in toata tara).
Aceasta se desfasoara in luna august la gradina de vara din orasul Amara si uneori a fos tmutat la doar7km in municipiul Slobozia,pentru ca nu apartinea orasului,dar a cum primarul Amarei a facut eforturi pentru al cumpara si trofeul se va desfasura NUMAI la Amara.Trofelul tineretii este singurul festival de muzicau soara din Romania care a ajuns la 44 de editii fara a fi intrerupt.
Tabara de la Amara(tabara de copii situata intr-o padure de salcam,plantatie d efoioase si livada de nuci- cele doua Centre de Agrement se afla sub influenta unui climat continental de stepa,caracterizat prin veri calduroase calm atmosferic).
Tabara Pavilioane este singura tabara pentru copii care inca mai este in funciune din Judetul Ialomita.
In Amara se ofera tratament pentru:
Afectiuni ale aparatului locomotor: reumatisme degenerative,reumatisme articulare si inflamatorii.
Afectiuni post-traumatice.
Afectiuni neurologie periferice.
Sechele post-traumatice(dupa operatii pe articulatii,pe muschi sau pe oase,dupa entorse sau fracturi).
Afectiuni ginecologice.
Afectiuni asociate(dermatologice,endocrine,boli profesionale).
Contraindicatii
• Nevroze
• Tuberculoza pulmonara activa
• Afectiuni cardiovasculare
• Boala Basedow
• Astmbronsic
2.BAILE GOVORA
Statiunea BaileGovora din judetul Valcea este situata la o altitudine de 360m,in bazinul subcarpatic din nord-estul Olteniei,pe valea raului Hinta,la 20km de Ramnicu Valcea. Baile Govora dispune de ape minerale clorurate- sodice ,iodurate,bromurate,sulfuroase,slab bicarbonatate,hipotone.Apele concentrate sarate sulfuroase au mineralizare de pana la160gº/oo si contin hidrogen sulfurat in concentratie mare pana la 0,350g º/oo.
Apele izvoarelor de cura interna slab mineralizate sunt caracterizate printr-o concentratie mica de hidrogen sulfurat si clor, bogate in bicarbonati;bioclimat de crutare.
In statiunea Baile Govora se ofera tratament pentru:
• Afectiuni ORL(rinosinuzite cronice,sinuzite,amigdalite,stepticocice,rinoferinfite, laringite,micoze orofaringiene)
• Afectiuni respiratorii(bronsita cronica,traheobronsita,emfizenpulmonar, astmbronsic alergic)
• Afectiuni reumatismale degenerative
• Afectiuni reumatismale articulare;sechele,post-traumatice
• Afectiuni neurologice periferice si centrale( pareze,sechele poliomelitice)
• Afectiuni asociate(ginecologice,endocrine,boli profesionale).
3. BALVANYOS
Este o localitate foarte mica,situatala circa10 km distanta de lacul Sf. Ana, circa 30km de MiercureaCiuc si circa20 km de statiunea BaileTusnad.
Localitatea Balvanyos dispune de doua hoteluri si cateva pensiuni, oferind conditii bune de cazare intr-un cadru natural deosebit, relaxant si reconfortant.Inafara de apele minerale carbogazoase,feruginoasesi hipotone, statiunea dispune si de mofete.
Persoanele care vo alege cazare in Balvanyos au posibilitatea de a vizita ruinele cetatii Balvanyos,laculSf. Ana (unicul lac din Europa format in crater de vulcan),pestera Pucioasa, multiplele izvoare naturale minerale cu apacarbogazoasa.
4. COVASNA
Este situata in centrul Romaniei,in depresiunea Brasovului,la poalele vestice ale muntilor Vrancei,la o altitudine medie de 600m. Statiunea Covasna este deschisa tot timpul anului, beneficiind de climat tonic-stimulant, caracteristic depresiunii intramontane,de veri racoroase (temperatura medie in iulie fiind de17ºC)s iierni reci.
Cele circa1.000 de izvoare cu apa mineral carbogazoasa,bicarbonata sau continand diversi compusi ai fierului,iodului,bromului sau clorului,sunt recomandate in tratamentul:
• Afectiuni cardiovasculare(arteriopatii,cardiopatii cronice ischemice,hipertensiune arteriala,valvulopatii,sechele posaccidente vasculare cerebrale,boli cronice ale venelor);
• Boli dermatologice(psoriazis,eczeme cronice,afectiuni alergice cutanate);
• Boli ale tubului digestiv si ale glandelor anexe(gastrite cronice hipo- si hiperacide,boala ulceroasa,litiaza biliara);
• Boli endocrine(boala Basedow,hipertiroidism);
• Boli ginecologice(metroanexite,sterilitate,amenoreea,hipomenoreea);
• Boli ale aparatului locomotor( afectiuni articulare,poliartrita reumatica,artroza, discopatii lombare,spondilita)
• Boli de nutritie
• Afectiuni asociate procesulu de imbatranire
Turistii se pot bucura de bai cu apa calda carbogazoasa,mofete,izvoare pentru cure interne, instalatii pentru electro/kineto/hidroterapie,aerosoli,inhalatii, gimnastica.
In afara de posibilitatile de drumetie,va recomandam excursii catre Valea Zanelor,Voinesti, Malnas Bai,ruinele cetatii Valpa(sec.XIV).
5.BUZIAS
Este un oras ce apartine judetului Timis. Este situat in vestul Romaniei,la 30 km de Municipiul Timisoara si 23 km de Municipiul Lugoj, in depresiunea Buziasului.
Asezarea este cunoscuta inca de pe vremea romanilor,sub denumire de Ahibis.Prin descoperirile arheologice realizate,datorita conductelor si a caramizilor descoperite,s poate aprecia ca aici a avut loc exploatarea apelor minerale inca din timpul Imperiului Roman. Atestarea documentara este din secolele XIV-XV.Datorita coditiilor naturale favorabile,cu bogate izvoare de ape minerale dar si un climat bland, Buziasul afostrecunoscutca potential centrubalnear.Pentruprimadata, apele minerale au fost valorificate pentru tratament in 1811, de catre balneologul roman Gheorghe Ciocarlan.
Bazele statiunii balneare au fost construite in anul1819,iar in 1839 a fost declarata statiune
balneara.
Apele minerale de la Buzias sunt folosite pentru tratarea multor boli dar sunt si imbuteliate si comercializate ca ape minerale de larg consum.Din1990,Baile Minerale se afla sub administrarea S.C. TRATAMENTBALNEAR BUZIASS.A. cunoscand astfel o noua perioada de prosperitate.Azi activitatea curativa,intens modernizata,acorda,bolilor cardiovasculare un loc central.
Este principala statiune a judetului Timis,care datorita apelor sale figureaza in marile enciclopedii ale lumii,precum aceea a savantilor talieni M.Messinisi C.G.Lollo“Aqueminerali delmondo”sau“Precis d`hydrologie”a omului de stiinta francez A.Morette,s-a impus pe plan national si in strainatate.
Parcul din Buzias este o alta atractie turistica importanta,are o suprafata de 20 de hectare, este un parc dentrologic cu multe specii rare de copaci,cel mai important fiind Platanul. Arhitectura statiunii este in stil turcesc,bizantin unic in Romania. Singurele promenade asemanatoare din Europa se gasesc inKarlovy Vary si Baden Baden.
In statiune se ofer tratament pentru:
• Afectiunicardiovasculare(arteriopatii,cardiopatiicroniceischemice,hipertensiune arteriala,valvulopatii,sechelepost accidentevascularecerebrale,bolicroniceale venelor)
• Bolialesistemuluinervoscentral( secheledupasemiparezesipareze)
• Boli denutritiesimetabolism
• Nevrozaastenica,tulburarineuropsihice
• Tulburarineuroendocrine,bolirenale
• Bolireumatismaledetipdegenerativ
• Afectiunialeaparatuluirenal
6. BAILE FELIX
Este situata in nord-vestul Romaniei,in Podsul Crisurilor,la o altitudine de140 m, intr-o zona deluroasa coperita de paduri de fagi si de stejari,l circa 8 km de municipiul Oradea si la circa 22 km de localitatea Bors (punct de trecere a frontierei cu Ungaria).
Baile Felix beneficiaza de clima temperat-continentala,cu influente oceanice provenind din vest.Temperatura medie anuala variaza intre -2-21ºC.Iarna este blanda, verile fiind excesiv de calduroase.
Statiunea este bogata in izvoare de ape minerale termale (20- 48ºC),oligo termale, radioactive,continand sulf,calciu,sodiu,descoperite la inceputul mileniului,namol sapropelicfosil.
Renumita pentru efectul binefacator a lapelor ale,in calmarea durerilor articulare si musculare,a nevralgiilor reumatice,statiunea BaileFelix este recomandata si in tratamentul:
• bolilor reumatismale inflamatorii(poliartrita,spondiloza reumatoida,urmari ale unui reumatism articular grav)
• boli degenerative(spondiloza,artroza,poliartroza,sciatica lombara)
• diartrozelor(tendonita,tendomiotita,periartrita scapulohumerala)
• bolilor sistemului nervos central si periferic(semipareze,parapareze)
• boli ginecologice (metrosalpingita cronica,dereglari minore puberale si demenopauza)
• boli ale starilor post-traumatismale(urmare a unor operatii alearticulatiilor,oaselor si muschilor,urmarea unor fracturi,entorse si luxatii)
• dereglari endocrine
Statiunea beneficiaza de baze de tratament moderne:bai in cada sau bazin cu ape minerale, kinetoterapie in bazine cu apa minerala termala,impachetari cu namo cald,fizioterapie,
inhalatii, aerosoi care permit un tratament eficient si in anotimpurile reci,sali de gimnastica, saune,bazine de innotetc.
7. BAILE HERCULANE
Este statiune cu un potential enorm,statiunea Baile Herculane asteapta investitorii pentru a-si arata adevaratele bogatii si binefaceri. Cunoscuta de pe vremea Romanilor, renumita pe plan international pentru apele terapeutice si frumusetea rezervtiilor naturale,Baile Herculane asteapta cu nerabdare turistii sa poposeasca in statiune,pentru a avea un concediu relaxant, pentru tratament,sau pentru concediu activ.
Baile Herculane este un oras situat in sud-vestul Romaniei, pe Valea Cernei,intre muntii Cernei si muntii Mehedinti,la altitudine de circa160 m, la distanta de circa 41 km de municipiul DrobetaTurnu Severin.Statiunea beneficiaza de clima cu influenta mediteraneana, temperatura medie anuala variind intre1- 22ºC.Veri racoroase,iern blande,primaver isosite timpuriu si toamne lungi.
Cea mai veche statiune balnear din Romania- Baile Herculane dateaza inca de pe vremea romanilor,fiind cunoscuta sub denumirea de "La apele sacre ale lui Hercule"(atestata documentar ca statiune in anul153e.n.). Imediat dupa1948 instatiunea Baile Herculane s-a investit masiv in vederea dezvoltarii si promovarii acestei statiuni,investitii care din pacate nu s-au mentinut pana in acest moment.Statiunea beneficiaza de:
• ae rputernic ionizat(2.000 ioni negativi pe cm3)
• ape termale,sulfuroase,cu sodiu, calciu,magneziu
• ape oligotermale,usor radioactive
Data fiind temperatura ridicata a acestor ape minerale(38- 60ºC),cat s a gradulu lo varit de mineralizare,apele dispun de o valoare terapeutica fara egal si asigura efect fiziologic complex. In Baile Herculane se pot trata:
• Boli ale aparatului locomotor. Afectiuni reumatismale articulare degenerative, inflamatorii,articulare,sechele dupa traumatisme ale aparatului
locomotor (poliartroza,spondiloza, artrozas.a), diartrozelor(tendonita,tendomiosita, periartritascapulohumerala)
• Boli inflamatorii(spondilita)
• Afectiuni ale sistemului nervos periferic(pareze,paralizii)
• Afectiuni cronice ale aparatului respirator,bronsite,rinite,sinuzite,astm
• Afectiuni ginecologice cronice,diabet zaharat,intoxicatii cu metale grele,bolidigestive, afectiuni ale ochilor,sindrom supraponderal.Boli asociate (ginecologice,respiratorii, ORL,dermatologice,obezitateetc)
Statiunea dispune de instalatii moderne pentru aplicarea:hidroterapiei,kinetoterapiei, electrotarapiei,sauna,sali de gimnastica,tratamente cu Pell-Amar(complex mineral extras din namol sapropelic),tratamente cu Boicilforte(extras din ierburi).
Statiunea ofera si diverse posibilitati de drumetii:Cascada Cernei- Sapte Izvoare- Piscina olimpica cu apa termala Pecinisca- Cheile Peciniscai,Valea Feregari,Cheile Soimului, Cheile Domogledului -Crucea Alba,Varful Domogled(1.106m),Izvorul Munk - piscul Rosu -Grotacu Aburi(56ºC) - pestera luiAdam,Grota Haiducilor,Valea Cernei-Cerna Sat-Cheile Corcoaiei- Izvorul Cernei,Stanca Ghizelei-cascada Codiu(100 minaltime).
8. BAILE OLANESTI
Se afla la18km de orasuI Ramnicu Valcea,in depresiunea intracolinara a Carpatilor Meridionali,deoparte si de alta a paraului Olanesti.Baile Olanesti este o statiune permanenta, situata la o altitudine medie de 450 m. Statiunea beneficiaza de climat continental,caracterizat prin ierni blande si veri racoroase,temperatura medie anuala fiind de 9ºC.
Apele terapeutice ale statiunii Baile Olanesti sunt comparabile ca eficacitate cu apele din renumitele pe plan mondial statiuni:Baden-Baden,Karovy-Vary,Aix les Bains.Statiunea dispune de circa 30 zvoare,oferind o gama larga de tratamente,eficiente in tratarea bolilor:
• Afectiuni renale si ale cailor urinare(litiaza renala,litiaza cailor urinare,pielonefrita cronica)
• Afectiuni ale aparatului digestiv(gastrite cronicehipoacide,colite cronice)
• Afectiuni hepatobiliare (diskineziibiliare, colecistitacronica,hepatita cronica,tulburari dupa ficat operat,pancreatitacronica)
• Afectiuni respiratorii(persoane expuse noxelor profesionale,astmalergic,bronsitele si traheobronsitele cronice)
• Afectiuni metabolice si de nutritie(diabetul zaharat,obezitatea)
• Afectiuni otorinolaringologice
• Afectiun idermatologice(psoriazis,urticari cronice,dermatite seboreice,acnee, piodermite)
• Afectiun endocrine
Statiunea Baile Olanesti dispune de un potential foarte mare de dezvoltare,iar in ultimii ani au aparu tot ma multe hoteluri si vile noi in statiune.Persoanele care aleg cazare in aceasta statiune pot face drumetii,mountainbike, plimbari cu ATV.Se organizeaza excursii de o zil la punctele de interes turistic din zona: Manastirea Cozia,statiunea Baile Govora,Horezu,Ranca, orasul Ramnicu Valcea,biserica Dintr-Un Lemn,castre si cetati geto-dacice sau daco-romane, muzee si memoriale,colectii etnografice si de arta populara.
9. BAILE TUSNAD se afla la 32 km de orasul Miercurea Ciuc,la altitudinea de 656 m. Depresiunea este delimitata de Muntii Harghitei in partea de nord-vest si de Masivul Ciomatu Mare in sud-est-munti vulcanici acoperiti cu paduri de brazi s ifagi. Cheile Tusnad- Malnasale Oltului,aerul puternic ozonat,linistea,confortul si tratamentul cu ape minerale au facut din BaileTusnad o statiune minunata si un loc ideal de petrecerea vacantei in orice anotimp.
BaileTusnad dispune de clima sub alpina,specifica depresiunilor montane,avand veri racoroase
(temperatura medie in iulie este de17ºC)si ierni reci(temperatura medie in ianuarie este de-7ºC). Muntii asigura scut protector impotriva vanturilor.
Statiune cu sezon permanent,a fost cunoscuta inca de la inceputul secolului alXIX,dar inaugurata abia in 1860,dispunand de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonate, carbonate,clorate,sodice,magnezice,feruginoase,calcice s iape mezotermale folosite intr-un bazin in aer liber.
Statiunea BaileTusnad este recomandata pentru tratamentul bolilor:
• Afectiuni cardiovasculare(hipertensiune,varice,stari dupa infarc tmiocardic,tulburari circulatorii,afectiuni valvulare si ale miocardului,hipertensiunearteriala,tulburari circulatorii)
• Boli ale sistemului urinar(litiasarenala)si al unor boli inrudite
• Afectiuni ale sistemului nervos(nevroza astenica,distonii neurovegetative,stariastenice secundare, stari de oboseala fizica si intelectuala).
• Afectiuni digestive(boli ale stomacului, tulburari functionale ale colonului,gastrite cronice,enterocolite,dischineziibiliare).
• Afectiuni endocrine(hipertiroidieusoara,insuficienta suprarenala,boala Basedow).
Statiunea BaileTusnad ofera posibilitati moderne de tratament:
bai cu ape minerale carbonate,bai galvanice,impachetari cu parafina,instalatii pentru electroterapie,sali
de gimnastica,mofete(emanatii naturale de bioxid de carbon)cu incaperi pentru inhalatii de bioxid de carbon.O gama larga de hoteluri ofera posibilitati moderne de relaxare si tratament, de refacere din punct de vedere fizic si intelectual.Climatul sub alpin,aerul puternic ozonat si bogat in aerosoli confera statiunii un bioclimat tonic, favorabil reconfortarii psihice.
Turistii pot beneficia de o gam variata de sporturi in aer liber s ide excursii,in statiunea Baile
Tusnad existand lacuri,multiple cai pentru drumetii.
Pe malul drept alOltului puteti urca pana la varful Stanca Soimilor,ce ofera o priveliste incantatoare asupra defileului Oltului,varfurilor Szurdok,Scomad si Varteto,acoperiti cu brazi, cetatea Stanca Soimilor. Doritorii pot vizita lacul Sf Ana- singurul lac situat in crater de vulcan din Europa,precum si pestera Pucioasa din apropierea statiunii Balvanyos,eventual ruinele cetatii Balvanyos.Se pot face excursii de o zi pana la Sighisoara,Targu Secuiesc,Praid,Sovata.
10.CALIMANESTI- CACIULATA este situata in partea central-sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului,in depresiunea subcarpatica Jublea-Calimanesti,la altitudinea de 280 m.
Statiunea Calimanesti-Caliulata est formata practic din orasul Calimanesti si statiunea Caciulata,situata in imediata apropiere a acestuia.Statiunea beneficiaza de clima specifica depresiunilor subcarpatice adapostite,fara variatii mari de temperatura,veri racoroase (temperatura medie din luna iulie este de 20ºC),ierni relativ blande(circa-5ºC in luna ianuarie). Calimanesti-Caciulata este o statiune deschisa tot timpul anului. Factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si izvoare de ape minerale sulfuroase(descoperitein 1827), ape clorate,bromate,cu sodiu,calciu,magneziu,in principal hipotonice; avand concentratie, compozitie chimica si temperatura variabile,ape atermale,mezotermale(41ºC)si hipertermale (49ºC).
Statiunea Calimanesti-Caciulata este indicata intratamentul de: Detalii tarife
• Afectiuni ale tubului digestiv(gastrite cronice,colitecronice);
• Afectiuni hepatobiliare (diskineziibiliare, colecistite cronice,tulburari post operatorii ale ficatului;hepatite cronice,pancreatite cronice);
• Afectiuni renale si ale cailor urinare;
• Afectiuni metabolice si de nutritie(diabet zaharat,obezitate);
• Afectiunireumatismaleinflamatorii(artroze);
• Afectiuni neurologice periferice;
• Afectiuni respiratorii(astmalergic,bronsite,traheobronsite cronice);
• Afectiuni asociate(ginecologice,dermatologice,cardiovasculare,astenie,boli profesionale).
Persoanele care se cazeaza in statiunea Calimanesti- Caciulata pot urca pe muntele Cozia,pot vizita legendara Manastire Cozia,Ostrov,Turnu, cetatea medievala Sibiu, statiunea fiind considerata si perla statiunilor de pe valea Oltului. Puteti vizita statiunile din apropier Baile Govora si Baile Olanesti.
Schitul Ostrov a fost pentru prima data mentionat de catre Neagoe Basarab in anul 1500.Prima manastire de maici din Tara Romaneasca.Biserica din Ostrov are hramul Nasterea Maicii Domnului,fiind cladita din piatra de rau si caramida,pictura murala fiind realizata in anii1752-1760,restaurata in1987-1988 de pictorul Viorel Grimalschi.
11.GEOAGIU-BAI
Statiunea balneo climaterica Geoagiu-Bai este situata la 12 Km nord de orasu Orastie.Se afla intr-o zona deluroasa ce nu depaseste altitudinea de 600 metri,intr-o depresiune formata din ultimele ramificatii ale Muntilor Metaliferi. De o parte si de alta a statiunii se desfasoara o rama de culmii mpadurite cu fag,gorunete si brad,cand mai pronuntate cand mai domoale impinse din Magura Boiului inspre Valea Muresului.In nordul localitatii Geoagiu–Bai domina dealul cu varful Ceretul(550m),iar la sud–ves Cornetul Cigmaului cu culmile Piscul si Plesul,care nu intrec 500 m inaltime.
O privire de orizont lasa,in general,impresia unor coline impadurite avand platouri cu pasuni, fanate si chiar locuri cultivate cu grau,secara,ori cu pomi fructiferi.Intre inaltimile acestor dealuri,statiunea pare stransa ca intr-o caldare de unde se poate iesi pe o singura poarta,aceea strabatuta dinspre est de soseaua asfaltata si Valea Bailor ce traverseaza statiunea.
Clima este continentala moderata,fara vanturi si geruri mari.Temperatura medie anuala 9,8 grade C.
Factorii naturali d cura constau in ape minerale alcaline,usor sulfuroase,bicarbonatate, magneziene,mezotermale şi termale(29–32 grade C),namol de turba,feruginos,climat sedativ.
Aici se pot trata,afectiuni ale aparatului locomoto cum ar fir eumatismul sau nevralgiile, afectiuni ginecologice,boli denuritie si metabolice,afectiuni dermatologice hepatita, colicistita cronica.
Aerul ozonat si mereu improspatat de brizele montane recomanda statiunea si pentru tratamentul unor bol ale sistemului nervos,in stari de oboseala, surmenaj,anemii,nevroze.
Ca principal obiectiv turistic este rezervatia naturala de 8haunde sunt apel mezotermale Geoagiu-Bai.
In statiune se ofera tratament pentru:
• Afectiuni reumatismale,degenerative inflamatorii, abarticulare,post traumatic
• Afectiuni ginecologice
• Afectiuni ale sistemului nervos periferic
• Boli dermatologice
• Nevroze astenice
• Afectiuni ale aparatuluirenal
• Afectiuni asociate endocrine,denutritie, metabolice.
12.HARGHITA BAI este o statiune mica si relaxanta,situata in inima Muntilor Harghitei,la circa
32 km de Miercurea-Ciuc si 46 km de Odorheiulecuiesc,la altitudine medie de1.350m. Vatra localitatiiestesubversantulsudic alvarfuluiHarghita Ciceului (1.761m),la nordde varful Bagolyko(1.679 m).Harghita Bai este cunoscuta datorita minei de caolin,pentru mofetele solfatariene,pentru ape minerale si pentru microclimatul alpin deosebit de placut
In aceasta statiune se ofera tratament al afectiunilor cardio vasculare si afectiunilor reumatice.
• Clima aspra determina ca sezonul de iarna sa fie cel mai lung din tara(in medie de150 zile), fiind frecvente temperaturile scazute.Localitate balneo-climaterica montana,
Hargita Bai dispune decateva partii de schi,snowboard cu trambuline,pista de biathlon, nocturna,teleferic.Perioada favorabila schiatulu ieste de circa 4 luni pe an, stratul
mediu de zapada depasind 60 cm.Avantajele statiunii sunt date atat de posibilitati
variate de practicarea sporturilor de iarna,cat si de panorama excelenta asupra muntilor acoperiti de brazi.
13. MONEASA
Statiunea balneo-climaterica Moneasa este o statiune pitoreasca, aflata la 100 km de Arad, inconjurata de culmile muntoase calcaroase ale masivului Codr Moma,strabatut de cursu de apa limpede, de paduri si pajisti naturale intinse,localitate cunoscuta pentru izvoarele sale tamaduitoare inca de pe vremea romanilor.Statiunea se bucura de climat bland,posibilitati de drumetii,spectacole si festivaluri anuale,precum„Parada portului popular siTargu mesterilor” sau„Festivalul cantecului si jocului din Tara Zarandului”.
Statiunea Moneasa beneficiaza de ape semi-termale (24-33ºC),bicarbonatate,calcice, magneziene, sodice,hipotonere comandate intratarea afectiunilo sistemului locomotor, nervos,a glandelor endocrine,a bolilor ginecologice si de nutritie.
Se ofera tratament pentru:
• Afectiuni reumatismale degenerative(spondiloze cervicale,lombare si dorsale).
Afectiui reumatismale articulare
• Afectiuni neurologice periferice (pareze usoare,sechele dupa poliomelite)
• Afectiuni ginecologice
• Afectiuni metabolice si de nutritie(diabet,obezitate)
14.OCNA SUGATAG este o localitate ce se afla in judetul Maramures,la 20 km distanta
de Sighetu Marmatiei.Se afla in Depresiunea Maramures,la poalele muntilorTibles si Gutai. Localitatea este mentionata documentar pentru prima data in 1355,fiind un important loc de extragerea sarii.Odata cu incetarea exploatarii,apele s-au infiltrat provoca tprabusirea tavanului minei si astfel au aparutl acurile cu apa sarata pentru care localitatea este renumita. Datorita izvoarelor minerale clorosodice si alacului sarat,localitatea Ocna Sugatag este o statiune balneara.In statiune se trateaza afectiuni reumatismale degenerative si articulare, afectiuni neurologice periferice(pareze,sechele dupa polineuropatii),afectiuni ginecologice. Baza de tratament din Ocna Sugatag permite efectuarea unor bai calde in cada,electroterapie, hidroterapie,termoterapie,aerohelioterapie si masaj medical. Baza de tratament a statiunii ofera 2 bazine si 3 vane cu ape minerale incalzite,instalatii pentru fizioterapie,electroterapie si termoterapie,sala de masaj si gimnastica, instalatii cu aerosoli,doua bazine mari si unul mic cu apa rece pentru bai si aerohelioterapie.
In Ocna Sugatag va puteti trata si pe baza naturista,exista un centru terapeutic care ofera tratamente de medicinanaturista,precumfitoterapia,reflexoterapia,presopuncturasi masaje speciale.Remediile naturale produse din plante si fructe de padure recoltate din acesta regiune ecologica sunt vestite pentru cresterea vitalitatii si pentru tratarea diferitelor afectiuni.
In zona Bailor Vechi se afla lacurile antroposaline,repuse in circuitul turistic prin amenajarea
zone, devenind locul preferat pentru turistii veniti cu cortul.Se remarca Lacul Gavril(30m adancime si 2,35ha suprafata)este cel mai mare lac antroposalin din Romania.Acest lac este deosebit si prin faptul ca,pastreaza la suprafata un strat de apa dulce unde traiesc pestii.
Taul fara Fund(33metri adancime),este ce mai adanc lac din aceasta zona.
Rezervatia naturala Padurea Craiasca,are o suprafata de 44000 ha si se afla la o altitudine medie de 485m. Aici se gasesc cateva dintre cele mai impresionante exemplare de gorun din tara(din Sub specia Stejar de Ronisoara) precum si zada (un conifer cu frunze cazatoare).
15.PRAID
Este o localitate ce se afla in sud-vestul judetului Harghita.Localitatea este asezata pevalea Tarnavei Mici,la poalele muntilor Gurghiu, in depresiunea Praid,la 525 metri altitudine. Localitatea Praid este vestita pentru mina de sare comestibila care se exploateaza din timpuri stravechi.
Principalele obiective turistice din localitatea Praid sunt:
-Salina Praid
Salina din Praid se afla la o adancime de140 metri,aici temperaturile sunt constante de14-16 grade;este una dintre cele mai mari saline din Romania.
-Cetatea medievala Rapsonne
16.PUCIOASA
Este asezata pe cursul mijlociu al vaii Ialomitei,la 20 km deTargoviste,in judetul Dambovita,in zona dealurilor subcarpatice,a caror inaltime depasesc cu putin 600 metri.
Orasul,Pucioasa,este situat in zona colinar centrala a judetului Dambovita,la 81 km fata de limita sudica si la42 km fata de limita nordica.
Se aflal a o distanta aproximativ egala fata de Bucuresti si de Brasov,la aproximativ100km de fiecare.Se invecineaza la Nord cu comuna Motaieni,orasul Fieni si comuna Bezdead,satul Magura,la sud se invecineaza cu comuna Branesti,satul Laculete,la est cu comunele Varfuri, Valea Lunga si Glodeni,iar la ves c Vulcana Bai.
Pucioa sa sa format in jurul anului1760 prin contopire asezarilor Serbanesti cu Podurile de Jos si Podurile de Sus si cu satul Zarafoaia.Pentru prima data in anul1791,localitatea figura pe o harta austriaca,iar in1835 pe una ruseasca. In1873,academicianul Bernarth Ledwai Alfred popularizeaza apele tamaduitoare ale Pucioasei,la expozitia de la Viena.Dupa anul1828 s-a dezvoltat ca statiune balneoclimaterica,luand denumirea de Pucioasa.Aceasta denumire ii revine datorita apelor minerale sulfuroase concentrate,numite popular pucioasa.De la descoperirea acestor ape minerale,interesul pentru folosirea lor a crescut constant,dupa ce despre ele au vorbit o serie de medici,chimisti sau vizitatori romani sau straini.
Turismul balnear este ramura economica de baza.
Orasul avand un statut de statiune balneo-climaterica.
In orasulPucioasa aufost descoperite izvoare de ape sulfuroase,care au fost exploatate inca din secolul al XIX-lea.
Datorita unor factori decura unici,ca apele sulfuroase care au cea mai mare concentratie din tara,statiunea si-a dezvoltat profilul in domeniul curei externe in afectiuni reumatismale, inflamatorii,degenerative,abarticulare,sechele postraumatice ale mainilor si picioarelor. Baile din statiunea Pucioasa mai sunt recomandate si impotriva altorboli,cum ar fi:
• Afectiuni ale aparatului locomotor de natura reumatismala generativa inflamatorie si abarticulare;
• Afectiuni ale sistemului nervosperiferic;
• Stari post traumatice;
• Afectiuni ale aparatului respirator;
• Afectiuni asociate
17.SARATA MONTEORU
Statiunea Sarata Monteoru este situata la circa 20 km.Nord-Vest de orasul Buzau, zona colinara,acoperita de vegetatie bogata si ferita de vanturi.Statiunea dispune de izvoare minerale sarate,iodurate,bromurate,calcice, magneziene,sulfuroase.In zona se pot vizita vulcanii noroiosi de la Berca,manastirile Ciolanu si Ratesti, Muzeul chihlimbarului s.a.
18.BAILE SARATE SANGEORGIU DE MURES
Situata la o3 km distanta de municipiulTirgu-Mures,pe drumul nationa lDN15 in directia
Reghin si se intinde pe o suprafata de peste13ha la o altitudine de 320 metri.
Statiunea"Baile Sarate Sangeorgiu de Mures"este renumita pentru apele sarate s namolul mineral,este cunoscuta inca din anul1880,cand exista aici un mic bazin amenajat,alimentat de la unizvor natural de suprafata.Sub denumiril ede "Gradini"sau"Fantani sarate"sunt evidentiate si intr-un document din anul1888.
Primul proprietar al bailor afost baronul Csete Bela,care a observa ca "gropile sapate pe terenurile sale,se umplu repede cu apa sarata".Exista si bazine cu apa dulce,dar turistii se pot bucura si de hammam,adica de baia turceasca- cea mai buna cale de relaxare.
19.SLANIC MOLDOVA
Situata in judetul Bacau pe raul Slanic, la poalele muntilor Nemira din Carpatii Orientali, la altitudinea de 530m.,intr-o vale inconjurata de paduri de fagi si brazi.Statiune cu sezon permanent,cu clima intramontana-depresionaratemperata,avand aer pur, lipsit de praf si alergeni,bogat in aerosoli rasinosi si ioninegativi.
Statiunea Slanic Moldova este renumita pentru izvoarele sale, descoperite inca din 1801,de ape carbonate,bicarbonate,usor sulfuroase,clorate,sodice,hipertonice,hipotonice si oligominerale.Calitatile apelor minerale aufost confirmate demultiplele medalii obtinut la expozitii international de la Paris,Vienas.a.
In Slanic Moldova se asigura tratament pentru:
• Afectiuni ale aparatului digestiv(gastrite cronicehipoacide si hiperacide,ulceregastrice si duodenale, colitecronice);
• Afectiuni hepatobiliare (diskineziebiliara,colecistite);
• Afectiuni ale cailor respiratorii;
• Afectiuni metabolice si de nutritie;
• Afectiuni ale rinichilor si ale cailor urinare;
• Afectiuni neurologiceperiferice;
• Afectiuni post-traumatice;
• Afectiuni asociate(reumatisme degenerative sau artroze,afectiuni ardiovasculare, endocrine,ginecologice,profesionale,nevrozeastenice),Afectiunicardiovasculare.
Turistii se pot bucura de bai calde in cada cu apa minerala,instalatii pentru terapie respiratorie (inhalatiisiaerosoli),hidro terapie si electroterapie,bazinepentru kinetoterapie,mofete, instalatii pentru tratamentu anumitor boli vasculare periferice si pentru gimnastica medicala. Statiunea dispune de un frumos parc natural cu posibilitati de drumetii si excursii in zona,partie de schi si de sanius,posibiltate de a vizita Cascada Slanic,pastravaria. La cerere se pot organiza excursii pentru vizitarea Lacului Rosu si a Cheilor Bicazului, a orasului Bacau sau salinei de la Targu Ocna.
20.SLANIC PRAHOVA
Se afla in centrul Romaniei, in judetul Prahova,situat pe raul Slanic,in zona de Curbura a
Subcarpatilor,la o altitudine de 413m.
Dupa cum numele orasului sugereaza(sare inslavona)istoria si economia orasuluiSlanic suntin buna parte legate de prezenta zacamantului de sare in zona,atat subteran cat si la suprafata.
Orasu este cunoscut pentru lacurile sarate,numite si bai:
• Baia Baciului
• Baia Verde
• Baia Rosie
Apoi este renumit datorita minelor de sare:
• Salina Veche
• Salina Noua
Din Salina Noua inca se mai extrage sare,pe cand Salina Veche (210m adancime)este deschisa publicului,fiind folosita ca loc de agrement.
Tot inSlanic vom gasi siMuntele de Sare unic in lume,din pacate datorita conditiilor meteorologice (ploaia,vant, ninsoare),muntele a fost erodat si s-a prabusit,acoperind Lacul din interiorul sau"Grota Miresii"-425m patrati si 20m adancime,care sa format in1914 prin prabusirea unei mine de sare.
Printre obiectivele turistice importante se numara FantanaRece, Dealul cuSemn,Releul de televiziune din spatele Padurii de Brazi,Piatra Verde,Delusorul Manzului.
Orasul Slanic este si o baza de tratament,izvoarele,intalnite in aceasta zona,cu apa minerala ce contine compusi ai calciului,clorului,sodiului,sulfului(utilizate inca din 1885,cand statiunea a inceput sa se dezvolte)si lacurile (Baia Baciului, Baia Rosie,Baia Porcilor,Lacul Verde)c concentratie mare de sare,sunt folosit la tratarea unor boli reumatismale degenerative si diartritice(spondiloze cervicale,dorsale si lombare,artroza,poliartroza, tendinita,tendimiozita,periartritascapulohumerala),celor aflati in stari pos ttraumatismale (dupa entorse,luxatii si fracturi ale membrelor,tratate prin metode chirurgicale si vindecate, dupaartroze),celoracuzandbolialesistemuluinervosperiferic(parezeusoare,sechelevechi ale poliomelitei,urmaridupa polinevroze)boli ginecologice (insuficientaovariana,cervicita cronica,metrosalpingitacronica),bol respiratorii(bronsita cronicasitraheobronsita,astmul alergic),bolidermatologice(psoriasis,ichthyosisincipient,dermatitakeratotica),sidesigurboli vasculare(variceincipientes,erythremelalgia).
Afectiuni pentru care se ofera tratament:
• Afectiuni reumatismale degenerative ale aparatulu locomotor, afectiuni reumatismale inflamatorii,
• Afectiuni post traumatice ale aparatului locomotor,
• Afectiuni respiratorii cronice infectioase si alergice(rinosinuzite,faringoamigdalite, bronsite cronice,astmbronsic),
• Afectiuni ginecologicecronice,
• Afectiuni cardiovasculare periferice,
• Afectiuni dermatologice.
21.SOVATA
Se afla in partea central-nordica a Romaniei, in Depresiunea Praid-Sovata,pe cursul superior al raului Tarnava Mica,la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu,din Carpatii Orientali,la 60 km est de municipiul Targu Mures.Altitudinea medie a orasului este de 500 m. Statiunea Sovata este inconjurata de dealurile Cireselu (912 m),Capela (720 m),Bechis (1079 m), de Dealul Mic si de Muntele de Sare.
Statiunea Sovata a fost mentionata ca loc tamaduitor intr-un document din 1597,dar abia in 1850 a fost declarata ca statiune balneara. Curios este faptul ca Sovata se afla practic pe un munte de sare acoperit de paduri de fagi batrani,stejari,carpeni,ulmi,castani,brazi si mesteceni.Statiunea Sovata este o statiune balneo climaterica cu sezon permanent,avand clima subalpin a,cu veri racoroase si ierni blande.
Statiunea Sovata este renumita datorita lacurilor Ursu (46.000 m2),Alunis (9.000m2),lacul
Verde (5.000m2),Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor,cu ape clorate si sodice,prezentind fenomene helio termale (vara temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata ci se mentine la suprafata,actionand ca izolator termic).Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu(18,4m adancime),cel mai mare lac heliotermal din Romania,sa varieze intre10 - 20°C la supafata,intre 30- 40°C la adancimea de1 m.si 40- 60°C la adancimea de 1,5 m.
Statiunea Sovata este indicata in principal pentru tratamentul:
• bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate)
• afectiuni degenerative,inflamatorii si reumatismale(spondiloza cervicala, dorsala si lombara,artroza, poliartroza,dureri articulare,tendinite,tendimiozita,poliartrita scapulohumerala)
• stari post traumatismale(dupa operatii vindecate la articulatii,muschi,oase, dupa luxatii si entorse)
• boliale sistemuluinervosperiferic(pareze usoare,sechele ale poliomielitei,polinevrite)
• tulburari endocrine(hipotiroidie,urmare unui tratament endocrinologic)
• boli cardiovasculare(ulceratii,acrocianoza)
In statiunea Sovata turistii beneficiaza de bai calde,in cada sau in bazin,cu apa minerala sarata prelevata din lacuri, impachetari cu namol cald,bazine pentru kinetoterapie,instalatii pentru electro terapie si hidroterapie,saune,sali de gimnastica medicala,plaje pe malul lacului Ursu si Alunis.
Sovata beneficiaza de hoteluri moderne si pensiuni de clasificare turistica de 5 margarete,dotate
ultra-modern,oferind o variata gama de servicii,posibilitati de tratament si de agrement. Turistii se pot bucura de practicarea sporturilor de iarna pe partia din statiune,d drumetii, excursii catre Sighisoara sau salina Praid.
22.VATRA DORNEI
Aflata in partea nordica a Calimaniului,intalnim statiunea balneoclimaterica,statiune de cura si odihna de interes national,cu functionalitate permanenta, situata pe malul drept al raului Dornei, in imediata apropierea confluentei acesteia cu raul Bistrita.Orasul Vatra Dornei se afla la110 km distanta de municipiul Suceava.
Amplasata la altitudinea de 800 m,statiunea Vatra Dornei este inconjurata de paduri bogate de conifere si foioase, ce se extind pe masivele Giumalau,Rarau,Bistrita,Calimani,Bargau,Suhard. Vatra Dornei este o statiune cu sezon permanent,cu clima intramontan-depresionara:vanturi moderate,veri racoroase(temperatura medie in iulie este de15ºC)si ierni friguroase (temperatura medie in ianuarie este de-6ºC). Atmosfera este bogata in aerosoli si esente volatile de brad.
Factorii terapeutici sunt datorati unei clime tonifiante:
• aer pur, lipsit de praf si de particule alergice,bogat in aerosoli rasinosi
• izvoare c uape minerale carbonate,feruginoase,usor biocarbonate,sodice, calcice, magneziene,hipotonice
• namol de turba (adus din Poiana Stampei)
Proprietatile terapeutice ale namolului de turba obtinut din„Tinovul Mare” de la Poiana Stampei –unic in felul sau–are o actiune complexa de stimulare s oprimizare asupra intregului organism.Pe langa factorii fizici(mecanici si termici),namolul actioneaza prin agenti chimici, in componenta sa intrand numeroase substante humice,zeoliti,biostimuline,multe vitamine cu actiuni bacteriostatice.Toate aceste proproetati fac din namolul de turba un important factor
de cura,acesta gasindu-si intrebuintarea in cele mai diverse actiuni reumatice,in ginecopatii cronice sau subacute,afectiuni dermatologice si in boli ginecologice.
In modernele baze„Calimani”si„Bradul”se aplica o paleta larga de proceduri terapeutice:bai la cada cu apa minerala incalizita,impachetari si bai cu namol,impachetari cu parafina, electroterapie,hidroterapie,masaje,saune,kinetoterapie etc.Bolnavii cu afectiuni cardiovasculare pot sa-si trateze simultan,bolile reumatice.Se aplica un tratamen tcombinat cu multe elemente de interferenta,in care vor fi folositi,in conditii adecvate,proportionat si
dozat, atat factorii naturali(namolul,apele minerale,plantele medicinale,cura de tere etc.), cat si o medicatie specifica.Va fir eluata,intr-o formula noua, cura interna cu ape minerale de Dorna,care influenteaza cresterea debitulu cardiac in conditiile scaderii tensiuni arteriale si ale frecventei cardiace,adica un eficient proces de curatare.
StatiuneaVatra Dornei prezinta un profil polivalent,ce trateaza urmatoarele afectiuni:
• cu precadere- boli cardiovasculare(dupainfarctmiocardic in faza post convalescenta, cardiopatie ischemica,insuficienta mitrala si aorticacompensata,insuficienta valvulara, hipertensiunearteriala,varice,sechele dupa flebita,artiopatiiperiferce datorate aterosclerozei,nevroza cardiaca,boala Raynaud)
• boli reumatismale degenerative si diartritice(spondiloze cervicale,dorsale sil ombare,
artroza,pliartroza,tendinita,tendimiozita,periartrita scapulohumerala)
• stari post traumatice(dupa operatiiale muschilor,oaselor,articulatiilor,entorse,luxatii, fracturi)
• boliale sistemului nervos periferic si central(pare zeusoare si sechele minore polionevrotice,sechele tarzii dupa semipareza si parapareza)
• boli endocrinologice(tulburari depubertatela copii hiperreactivi,hipertiroidiebenigna, boalaBasedowin fazaincipienta)
• boli ginecologice (sindrom ovarianmenopauzal)
• boli respiratorii(nevrozarespiratorie)
• tulburari nervoase,metabolicesinutritionale
• tulburari digestive
Instalatiile moderne permit aplicareaa peste 4.500 de proceduri terapeutice.Abundenta izvoarelor minerale,frumusetea peisajului,aerul ozonat,climatul submontan simulator,la care se adauga ospitalitatea dornenilor,au contribuit la afirmarea statiunii cunoscuta,tot ma mult, in tara si peste hotare.
Ca statiune de odihna,Vatra Dornei intruneste toate conditiile pentru petrecerea unei vacante placute,pentru reconfortarea organismului.Vatra Dornei este un loc ideal de odihna si petrecerea vacantei,care ofera posibilitati de practicarea alpinismului si a sporturilor de iarna. In statiune exista ski-lift ce acopera distanta de 3.200 m dintre oras si Dealul Negru(1.300m altitudine). Statiunea Vatra Dornei ofera o gama variata de activitati sportive si de excursii, principalele atractii turistice fiind:parcul natural din centrstatiunii (renumit pentru veverite), concercetele sustinute in sezonul estival de orchestra de alamuri,muzee si manastiri din apropierea statiunii (renumitele Sucevita,Moldovita,Voronet,Humor).
Capacitatea de cazare in Vatra Dornei este foarte mare si este reprezentata prin hoteluri,case de odihna, cabane si popasuri turistice.
23.STATIUNEA VOINEASA(judetulValcea)
Se afla la 60 km departare de orasul Ramnicu Valcea,fiind situata in zona central-sudica a Romaniei,la capatul sudic al muntilor Lotru(din Carpatii Meridionali),pe valea raului Lotru, la o altitudine medie de700 m.
Voineasa este o statiune de odihna s itratament de importanta nationala,cu regim permanent, climatintramontan cu ver racoroase s ierni reci.
Factorul terapeutic cel mai important este climatul tonic,aerul curat lipsit de praf si alergeni, putenic ionizat,bogat in aerosoli ionizati si ozonati si in radiatii ultraviolete.In cazul sejururilor ce incud tratamente,retineti ca cele mai importante afectiuni pentru care se ofera tratament sunt:neuro-astenii;organism slabit;suprasolicitare fizica si intelectuala;anemii secundare.
Turistii cazati instatiune se pot bucura de drumetii,excursii si plimbari pe lacul Vidra,schi in apropierea lacului Vidra,un peisaj montan superb,liniste si relaxare.